Titeren

 Het vaccineren kan  worden aangepast aan de titers, leeftijd en leefomstandigheden van je dier. De meeste vaccins tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis bij de hond zijn minimaal 3 jaar werkzaam. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming vaak vaak langer aanhoudt dan 3 jaar.
De VacciCheck-test geeft aan of je hond antistoffen heeft tegen bovengenoemde ziekten waartegen wordt gevaccineerd.
De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van je dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. 
Het is een simpele bloedtest, er is één druppeltje bloed voor nodig, en binnen een half uur de uitslag.

Een pup krijgt maternale antistoffen mee van de moeder en bij  het drinken van de eerste moedermelk. Om die reden is het titeren van pups van groot belang, want vaccineren van een hond die nog antistoffen heeft is niet nuttig: de vaccinatie slaat niet aan. Mijn Fleur is pas geënt toen zij 23 weken oud was en is het voorjaar van 2017 voor drie jaar vrij gegeven voor vaccinatie en nu anno 2024 hoeft ze nog niet geënt te worden. Hetzelfde geldt voor mijn andere meisjes, nooit meer geënt na de eerste puppy enting.

Vaccinatie Kennelhoest, Leptospirose, Lyme en Rabiës

KENNELHOEST

Kennelhoest kun je zien als griep bij honden. Ze hoesten verschrikkelijk en het geluid gaat bij jou door merg en been. Wanneer ze het krijgen is het te verzachten met Manuka-honing 20+ (te verkrijgen bij Holland en Barrett) of een natuurlijke kinderhoestsiroop (let op dat er geen xylitol inzit!). Gezien een van mijn honden juist ziek is geworden van het vaccin laat ik ze niet meer vaccineren. Let op: een hondenpension eist vaak dat een hond tegen kennelhoest wordt ingeënt.

LEPTOSPIROSE

Leptospirose is een wereldwijd voorkomende aandoening bij mens en dier en wordt veroorzaakt door verschillende type bacteriën behorende tot de groep Leptospira. Er worden meer dan 200 verschillende types onderscheiden. Honden zijn gevoelig voor ongeveer 20 soorten. De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door leptospiren uit de serogroep Icterohaemorrhagiae en betreft meestal de serovars Icterohaemorrhagiae en Copenhageni. Leptospiren leven in de nieren van hun natuurlijke gastheer, vaak zonder deze ziek te maken en worden uitgescheiden via de urine. Besmetting vindt plaats doordat de hond in contact komt met de urine van besmette dieren. Dat kan zijn door het oplikken van urine of likken aan genitaliën van met leptospirose besmette honden, zwemmen in en/of drinken van water waar ratten leven. Gunstige omstandigheden voor leptospiren zijn lauw, stilstaand tot weinig stromend water. De hond is de natuurlijke gastheer voor de serovar Canicola (net als de rat dat is voor het serovar Icterohaemorrhagiae en de muis voor het serovar Grippotyphosa).

Houdt rekening met het feit dat er geen kruisbescherming optreedt tussen de verschillende serovars en dat je hond bij vaccinatie alleen beschermd is tegen ziekteverschijnselen veroorzaakt door de in het vaccin voorkomende serovars. En zelfs dan is er geen garantie dat je hond niet ziek wordt wanneer hij in aanraking komt met de betreffende serovar.  Dat blijkt ook uit de formulering in de verschillende bijsluiters. Daarnaast bevatten de meeste lepto-vaccins ook nog eens de hulpstof thiomersal, die bekend staat om zijn ernstige bijwerkingen (met mogelijk de dood tot gevolg!). Onderschat dit niet ook al zal een reguliere dierenarts dit stellig ontkennen. Een pup in mijn omgeving is enkele dagen na de enting met L4 gestorven en het autopsierapport gaf aan dat zij was overleden aan zeer ernstige bloedingen. Bloedstollingsproblemen zijn genoemd in de bijwerkingen van het L4 vaccin. Het is erg  verdrietig wanneer je je hond moet afstaan op 12 weken.

Alleen Eurican gebruikt geen thiomersal meer in zijn leptovaccin Eurican L-multi. Tevens is het zo dat ALLE vaccins slechts 3 ot 6 maanden werkzaam zijn.

Wanneer je besluit om je hond een leptovaccin te laten geven (vanwege de hogere risico's in de omgeving) is het belangrijk  dat je hond zich in een zo goed mogelijke conditie bevindt.  Daarbij is het voorjaar de beste tijd om eventueel het vaccin toe te dienen, rekening houdend met de werkzame tijd en het risico van het oplopen van de ziekte. Geef het leptovaccin  NOOIT samen met andere (combi)vaccinaties! Het leptovaccin bevat immers al meerdere ziekteverwekkers waartegen immuniteit moet worden opgebouwd. Een dierenarts probeert je wellicht over te halen om L4  te geven met de grote cocktail (Parvo, Hepatitis, Distemper), omdat L4 als oplosmiddel voor deze cocktail kan dienen. Als oplosmiddel kunnen ze echter ook een fysiologische zoutoplossing gebruiken! Een dierenarts die ook goed bekend is met titeren zal dit zeker niet doen!

Samenvattend: overweeg of een lepto-vaccinatie echt noodzakelijk is, zo ja  ga naar een dierenarts die Eurican Lmulti toedient, maar blijf allert op mogelijke ziekteverschijnselen.

LYME

'Veel honden hebben antistoffen in het bloed tegen de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Er zijn verschillende vaccins ontwikkeld, maar vaccinatie wordt niet breed aangeraden. De meeste infecties maken de hond niet ziek en honden reageren goed op een goedkope en veilige antibioticumkuur. Daarbij heeft de fabrikant van het vaccin de bescherming tegen de ziekte vooralsnog niet aangetoond. Controleer je hond zeker na iedere wandeling op teken maar vergeet niet dat er ook teken in je tuin kunnen zitten! Wanneer een teek binnen 16 uur wordt verwijderd is de kans op besmetting gering. 

RABIËS

Wanneer je met je hond naar het buitenland gaat moet deze ingeënt zijn tegen Rabiës, maar het kan tevens zijn dat een gezondheidsverklaring van de dierenarts noodzakelijk is (kijk voor meer informatie op LICG.NL) . Ook hier zijn vaccins op de markt die thiomersal toevoegen. Alleen Merial doet dit niet. Vanzelfsprekend geldt dat het toedienen van het vaccin niet aan te raden is in combinatie met andere vaccins.